Guia sobre l’impacte de les violències masclistes digitals

Les violències masclistes digitals afecten un percentatge cada vegada més elevat de dones i joves. Segons l’enquesta de 2014 de l’Agència Europea de Drets Fonamentals sobre 42.000 dones dels 27 estats membres, l’11% de les dones i nenes des dels 15 anys havien experimentat ciberassetjament. Aquestes violències causen significatius impactes en les vides de les dones i de les nenes, en el pla psicològic, físic i de salut, de seguretat personal, de reputació, professional, econòmic i d’exercici de drets fonamentals, com la llibertat d’expressió dins i fora de línia i la de participació en els assumptes públics.

A l’Estat espanyol, la Macroenquesta de violència contra la dona de 2019 referia que, del total de dones de més de 16 anys, el 15,2% havia sofert missatges no desitjats, obscens o amenaçadors. No obstant això, malgrat l’extensió d’aquestes formes de violència, de la seva afectació als drets humans de les dones i les nenes, són pocs els recursos disponibles per comprendre aquest fenomen i acompanyar les víctimes/supervivents.

Les violències masclistes digitals provenen de la mateixa estructura social desigual i estan en línia de continuïtat amb les violències masclistes analògiques, però, al mateix temps, tenen unes característiques específiques i provoquen uns impactes diferenciats de les violències masclistes d’altres àmbits i tipus, que han de ser tingudes en compte pels i per les professionals dels circuits d’abordatge de les violències masclistes i pels operadors i operadores jurídiques, per dur a terme intervencions adequades, efectives i no revictimitzants.

A Catalunya, des del 2018 s’està duent a terme una intensa labor d’incidència i d’interpel·lació a les institucions per part dels ciberfeminismes. En l’actualitat, el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya està dedicant una gran energia a desenvolupar els continguts de la Llei 17/2020 per assolir una transformació general de l’abordatge de les violències masclistes. En aquest procés, l’octubre de 2022 es va aprovar el nou Protocol marc per a una intervenció amb la diligència deguda en situacions de violències masclistes.

Les violències masclistes digitals estan ocupant un lloc central en l’acció del Departament, donada la seva importància i la urgència en la incorporació del seu abordatge especialitzat en el sistema d’atenció autonòmic a les víctimes/supervivents.

En el context d’aquest impuls institucional per a l’erradicació de les violències masclistes s’emmarca la publicació d’aquesta guia com a eina pedagògica i de creació de coneixement, a l’empara del nou Protocol marc per a una intervenció amb la diligència deguda en situacions de violències masclistes.

Sobre la Guía

Entendre i comprendre les violències masclistes digitals (VMD)

Les violències masclistes digitals (VMD) afecten un nombre creixent de dones i joves. Aquestes violències provenen de la mateixa estructura social desigual i segueixen la mateixa línia de continuïtat que les violències masclistes analògiques. Tanmateix, les VMD presenten característiques específiques que generen impactes diferenciats dels que es donen en altres àmbits de violència masclista. Per aquesta raó, és fonamental que els professionals dels circuits d’atenció a les víctimes i els operadors jurídics les tinguin en compte per dur a terme intervencions adequades, efectives i no revictimitzants.

Aquesta forma de violència, tot i ser cada vegada més prevalent, segueix essent poc coneguda per molts professionals del circuit d’atenció i els operadors jurídics. Per això, és essencial impulsar la seva investigació, la difusió de campanyes de conscienciació i la formació contínua de tots els professionals implicats. En aquest context, la publicació d’aquesta guia es presenta com una eina pedagògica i un mitjà per generar coneixement, a l’empara del nou Protocol marc per a una intervenció amb la diligència deguda en situacions de violències masclistes, que estableix les pautes i procediments específics per a una atenció adequada i respectuosa amb les víctimes.

Metodología y objetivos

Dues perspectives complementàries: la jurídica i la psicològica

La metodologia aplicada en l’elaboració d’aquesta guia ha integrat dues perspectives complementàries: la jurídica i la psicològica, amb l’objectiu de captar de manera rigorosa i situada la complexitat de les violències masclistes digitals (VMD) i els seus impactes.

Enfocament jurídic:

  • Revisió bibliogràfica d’articles, manuals i guies relacionats amb la matèria des de 1980 en bases de dades generals (PubMed, Web of Science, PsicLit) i cercadors temàtics.

  • Avaluacions individuals amb un grup de supervivents de VMD que representen diferents perfils de dones supervivents.

  • Identificació de les violències enfrontades a partir del relat, exploració psicològica i anàlisi de continguts.

  • Mapa de la hipòtesi causal entre els fets i els impactes.

  • Exploració psicomètrica per avaluar de forma estandarditzada la simptomatologia clínica, així com els impactes ontològics.

  • Contrast entre la revisió bibliogràfica i el coneixement situat de les entrevistades.

  • Discussió de resultats amb persones expertes.

Enfocament psicològic:

  • Revisió bibliogràfica d’articles, manuals i guies relacionats amb la matèria des de 1980 en bases de dades generals (PubMed, Web of Science, PsicLit) i cercadors temàtics.

  • Avaluacions individuals amb un grup de supervivents de VMD que representen diferents perfils de dones supervivents. I identificació de les violències enfrontades a partir del relat, exploració psicològica i anàlisi de continguts.

  • Mapa de la hipòtesi causal entre els fets i els impactes.

  • Exploració psicomètrica per avaluar de forma estandarditzada la simptomatologia clínica, així com els impactes ontològics.

  • Contrast entre la revisió bibliogràfica i el coneixement situat de les entrevistades.

  • Discussió de resultats amb persones expertes.

Guia sobre l’impacte de les violències masclistes digitals

Descarga el informe

Suscríbete a la newsletter del Centro Sira