Un podcast del Centro Sira

Brechas – Històries per acompanyar-nos és un projecte de l’ àrea de comunicació del Centre Sir[a]. Aquí trobareu el relat d’algunes de les persones que acompanyem des de l’entitat, persones afectades per diferents violències, en moments històrics i contextos diversos, que han fet de la paraula un acte de resistència i defensa .

Aquest podcast compta amb la complicitat d’ El Salto Radio .

#1×01

El 15 de setembre de 2023 , després de més de 6 anys de lluita als jutjats espanyols, i més de 100 querelles presentades, Julio Pacheco i Rosa García es van convertir en les primeres persones a declarar davant un jutjat per les tortures que van patir durant el franquisme . A l’agost de 1975, tots dos van ser torturats a la Direcció General de Seguretat de Madrid, per diferents membres de la Brigada Polític-Social , la policia política del franquisme.

Gairebé 50 anys després, les seves paraules, que són també les de tantes altres, serveixen per obrir una bretxa al sistema judicial espanyol .

Julio i Rosa , primeres supervivents de tortura del franquisme que declaren en un jutjat espanyol

Al maig de 2023, la Justícia va admetre a tràmit la querella que va presentar Julio Pacheco contra 4 membres de la Brigada Polític Social franquista per les tortures que va patir a la DGS . El jutjat va acordar prendre declaració a Julio com a querellant, ia Rosa com a testimoni .

3 claus

de l’ episodi

INFÀNCIA MILITANT

A la taula de Julio i Rosa, l'antifeixisme sempre va ser un tema. Tots dos van créixer a llars vinculades a la lluita antifranquista i van iniciar el seu activisme a molt poca edat, a l'institut. És a la universitat, on tots dos troben un espai on militar, vinculant-se a moviments estudiantils i de barri.

IMPACTES DE LA TORTURA

Tots dos van ser detinguts el 1975, i posteriorment torturats per part de la Brigada Polític Social, a la Direcció General de Seguretat (DGS). Tots dos van passar a més per la presó. Després de la mort de Franco, van ser posats en llibertat amb fiança. Després de la tortura, de la presó, d'haver de separar-se de la seva família, i en un context polític molt convuls i incert després de la mort de Franco, Julio i Rosa no només van haver d'assumir el desafiament de reprendre la vida, sinó també de aprendre a conviure amb els seus impactes.

LLUITA COL·LECTIVA

Parlar té un preu, i els que trenquen amb el silenci ho saben molt bé. Les supervivents del franquisme que decideixen posar una querella contra els qui els van torturar, saben que els espera un camí llarg, per al qual cal molt de suport i força. Posar una querella no sols implica remoure en el teu passat, sinó que suposa enfrontar-se a la justícia, que contínuament renega dels processos de memòria històrica; i suposa col·locar el teu relat en un lloc visible, cosa que pot provocar canvis en les teves relacions properes. Tota aquesta càrrega només es pot suportar en col·lectiu.