Migracions i tortura

Des de Sir[a] entenem que les polítiques migratòries són part d’una violència estructural i sistemàtica que travessa les vides de les persones en moviment. Sobretot, desenvolupades arran de processos històrics que han vingut configurant les relacions geogràfiques contemporànies generant greus impactes tant en els territoris com en les persones. En el context actual, els desplaçaments per causes econòmiques, ambientals, socials o polítiques s’ originen i es repliquen en diferents zones geogràfiques del món.

Lespolítiques del control migratori globals, articulades a través de legislacions, fronteres i una alta inversió militar, tenen uns clars impactes, tant físics com psicològics, en aquelles persones que decideixen migrar. A més, des del nostre centre s’ha identificat que un percentatge molt significatiu de les persones migrants són supervivients de maltractaments i torturatant als països d’ origen com durant el trànsit a un altre país. Així mateix, en el context estatal, identifiquem unamanca d’especialitzaciódels recursos per a la comprensió i l’acompanyament d’aquests processos psicològics que experimenten les persones en moviment i el seu entorn.

Sir[a] ha desenvolupat unaàrea de treball específica, que reuneix les següents línies d’actuació:

  • Atención clínica especialitzada, amb enfocament intercultural, que integra la cosmovisió dels pacients en la comprensió dels símptomes i la seva etiologia.
  • Informes per a la documentació de maltractaments i tortura en país d’ origen, trànsit o frontera per a procediments de Protecció Internacional o litigi estratègic.
  • Disseny i desenvolupament d’estudis sobre el fenomen migratori, a partir de l’avaluació de l’ impacte i les estratègies d’ afrontament de les supervivents.
  • Processos formatius i d’ acompanyament a equips que intervenen amb persones migrants. Es dissenyen plans formatius específics per a cada col·lectiu i organització. Sir[a] té anys d’experiència en la supervisió clínica i interdisciplinària de casos.

A més, en relació a aquesta àrea es realitzen:

àrea es realitzen:

Traducció simultània

Treball amb intèrprets en la llengua materna de les persones ateses

Mirada transcultural

Integració de teràpies simbòliques i tradicionals amb sanadors propis de les cultures d' origen

Informes de suports

Informes d'impactes i vulnerabilitat per a casos de litigi o Protecció Internacional

Suport al relat

Anàlisi de versemblança del testimoni per a procediments de Protecció Internacional

Escala i instruments adaptats

Adaptació cultural d'instruments per a avaluació de l'impacte i les respostes d'afrontament

A equips

Participació en espais de reflexió i construcció d'eines per a l'acompanyament

Una red de apoyo mutuo para supervivientes de tortura

Espai L’Espai Tranquil és una xarxa de suport per a les persones supervivents de violència. El nostre objectiu és contribuir a la millora delbenestar psicològic des del treball col·laboratiu. Aquest espai està dirigit tant a les persones que han patit experiències traumàtique, com a la comunitat d’acollida Es tracta d’un espai inclusiu i solidari, que promou la cohesió social i el benestar emocional en conjunt.

Accedeix

Els llimbs de la frontera:

Impactes de l’acolliment a la Frontera Sud espanyola

La migració és actualment una prioritat global i la frontera sud espanyola és un enclavament estratègic en el marc de les polítiques de control migratori europees. L’acollida al territori és un element de gran importància per a la reparació i rehabilitació de l’estat físic i psíquic de les persones migrants, comportant això una gran responsabilitat ètica i legal.

Aquest estudi avalua les condicions d’acollida de la frontera sud espanyola, a Melilla i les Canàries, i l’impacte que provoquen en les persones migrants, des d’una perspectiva psicosocial i transcultural.

En base als resultats d’aquesta investigació, hi hauria una situació de tractes inhumans, cruels o degradants als dispositius de retenció migratòria analitzats que van més enllà d’una situació crítica puntual i tenen una condició endèmica.

A través d’aquesta investigació s’assenyala la necessitat de canviar una cultura basada en la gestió de l’emergència amb criteris pragmàtics i utilitaristes que prevalen la logística sobre la mirada humana i la cura, a una gestió basada en la idea d’acollida que canviï l’actual llimbs de la frontera i on les persones migrants rebin un tracte digne i humà, garantint així qque no hi hagi a Europa zones que puguin arribar a considerar-se entorns de tortura.

Descarrega l'informe